VLAJO en OVAM belonen mini-ondernemingen

Eco-efficiënt ondernemerschap stimuleren is één van de doelstellingen van de OVAM. Een belangrijke groep van kandidaat-ondernemers situeert zich bij scholieren en studenten. 

Een bedrijf dat minder energie, water en materialen gebruikt om dezelfde hoeveelheid product te maken, is efficiënter en milieuvriendelijker. De OVAM stimuleert dat eco-efficiënte ondernemerschap en richt zich daarbij ook tot scholieren en studenten. Zij zijn immers onze toekomstige ondernemers. We werken daarvoor nauw samen met Vlajo, een vzw die studerende jongeren vroegtijdig vertrouwd wil maken met ondernemerschap. Via een Vlajo-minionderneming maken jongeren kennis met het ondernemerschap: gedurende een schooljaar bouwen ze een eigen ‘bedrijfje’ uit, met alles wat daarbij komt kijken.

Elk jaar belonen de OVAM en Vlajo in elke provincie één mini-onderneming die uitblinkt op het vlak van eco-efficiëntie met een Eco-efficiëntie Award.

Dit zijn de winnaars Eco-effciëntie Award schooljaar 2016 - 2017:

West-Vlaanderen - Luchtgroen

planten luchtgroen Luchtgroen verkoopt luchtplantjes in natuurlijke terraria zoals papaverpotjes. De planten leven enkel van lucht en wat water. De inkomsten van Luchtgroen gaan volledig naar het onderzoek rond mucoviscidose.

Oost-Vlaanderen - Redeco

redeco

Redeco biedt ecologische decoratie aan uit hoofdzakelijk gerecycleerd materiaal met planten of bloemen die je gezondheid ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan astmaremmende planten.

Antwerpen - Be-cabled

be-cabled dozen

Be-Cabled ontwikkelt zelfontworpen opbergdozen voor kabels, gemaakt uit hout. Bij de productie springen de scholieren steeds nauwgezet, spaarzaam en doordacht om met het materiaal, zodat niets verloren gaat.

Vlaams-Brabant - T-Star

leerlingen T-Star

T-Star staat voor variatie: van coole sweaters tot handig en kleurrijk keukengerei, de minionderneming verkoopt het allemaal. Daarnaast is T-Star ook eventplanner. Ecologie is de rode draad doorheen al hun activiteiten.

Limburg - OpticSounds

opticsounds OpticSounds produceert passieve muziekboxen die het geluid van een smartphone versterken door hun slim ontwerp. Zo is er geen energie nodig.