Welke afgedankte batterijen worden gratis door Bebat ingezameld?

Bijna alle afgedankte batterijen worden gratis door Bebat ingezameld. Slechts enkele  batterijtypes vallen niet onder deze regeling.
 

Volgende batterijen worden niet gratis door Bebat ingezameld:

 • Lood(start)batterijen (> 3kg)
 • Batterijen voor hybride en elektrische voertuigen (EFV): dit zijn nikkelmetaalhydride (NiMH) of lithium (Li)-herlaadbare batterijen van vb. auto’s, bussen, heftrucks, golfkarretjes,… of onderdelen van deze batterijen.
 • Batterijen waarvoor de invoerder een individueel afvalpreventie- en afvalbeheerplan heeft afgesloten met de OVAM. In de praktijk zijn er enkel individuele plannen voor loodstartbatterijen en industriële loodbatterijen (>3 kg).
 • Batterijen > 20 kg: dit is een niet-standaard inzameling. Om de juiste inzamelwijze te bepalen neemt u best contact op met Bebat.
   

Hoe worden deze batterijen dan wel ingezameld?

 • Lood(start)batterijen (> 3 kg) hebben een positieve waarde, en worden ingezameld door geregistreerde inzamelaars en/of vergunde verwerkers. Leveranciers moeten deze batterijen ook gratis terugnemen.
 • Voor batterijen voor hybride en elektrische voortuigen hebben de automerken elk hun eigen inzamelsysteem. Voor de gratis inzameling van deze batterijen neemt u best contact op met de garage waar u uw voertuig kocht.
 • Indien er voor batterijen een individueel afvalpreventie- en afvalbeheerplan van toepassing is, voorziet de invoerder/producent een eigen inzamelsysteem voor de afgedankte batterijen. De gebruiker van de afgedankte batterijen kan de batterijen ook laten inzamelen door een geregistreerde inzamelaar of vergunde verwerker.
   

Samengevat:

Afgedankte batterijen die gratis door Bebat worden ingezameld Afgedankte batterijen die niet gratis door Bebat worden ingezameld
Gewone batterijen uit huishoudelijk gebruik (zowel wegwerp als herlaadbare batterijen) Lood(start)batterijen > 3 kg
Grotere (herlaadbare) batterijen van vb. powertools of elektrische fietsen Batterijen van hybride en elektrische voertuigen: nikkelmetaalhydride (NiMH) of lithium (Li)-herlaadbare batterijen van vb. auto's, bussen, heftrucks, golfkarretjes,...
Lithiumstartbatterijen Batterijen > 20 kg: dit is een niet-standaard inzameling. Om de juiste inzamelwijze te kennen neemt u best contact op met Bebat.