AFVALorisatie: meer dan 40 circulaire tips voor maakbedrijven

  • 11 februari 2021

Met het project AFVALorisatie moedigen de OVAM, Sirris en Agoria de maakindustrie aan om laagdrempelige acties op te starten voor een duurzamer afval- en materialenbeheer. Het project  leverde meer dan veertig nieuwe tips en tricks op om maakbedrijven te steunen in de transitie naar een circulaire economie. Kies het thema ‘AFVALorisatie’ op de zoekpagina van Cirkeltips en krijg onmiddellijk een overzicht van al die tips.

Productie, afvalbeheer en productontwerp

De hefbomen in maakbedrijven situeren zich op drie domeinen: het productieproces, het afvalbeheer en het productontwerp. De tips van AFVALorisatie bevatten inspirerende voorbeelden, concreet inzetbare acties en tools om bedrijven in elk van die domeinen op weg te helpen naar een meer circulair materiaalbeleid.

Uit Cirkeltip 403 leren we bijvoorbeeld dat bij maakbedrijven grondstoffen vaak 50 % van de bedrijfskosten vertegenwoordigen. Van die grondstoffen verdwijnt 18 % in de vuilnisbak. AFVALorisatie ontwikkelde een tool die u helpt om die verborgen (on)kosten zichtbaar te maken. De link naar die tool vindt u terug in deze tip.

Of ondervindt u problemen met het motiveren van uw collega’s om afval selectief in te zamelen? Cirkeltip 421 reikt een 5-stappenplan aan om binnen uw bedrijf het sorteren van afval de norm te maken en zo op een eenvoudige manier op uw restafvalkosten te besparen.

Meer tips en tricks?

Surf naar Cirkeltips.be.