Asbest in zeer slechte staat

Veel asbesthoudende toepassingen zijn in slechte staat. Door veroudering of jarenlange blootstelling aan weer en wind komen er schadelijke asbestvezels los. Die kunnen in de omgeving terechtkomen en gezondheidsrisico’s veroorzaken.

Iedereen die asbesthoudende materialen beheert, bijvoorbeeld als particuliere woningeigenaar, is verplicht om ervoor te zorgen dat asbest in slechte staat geen risico’s vormt. Een asbesttoepassing in slechte staat:

  • is broos of beschadigd;
  • brokkelt af;
  • of geeft stof af.

Een asbesttoepassing in slechte staat kan u best (laten) verwijderen. U mag het materiaal niet insluiten. Tijdelijk fixeren of inkapselen om urgente risico’s te vermijden, mag wel in afwachting van verwijdering. Twijfelt u of u met een asbesthoudend materiaal te maken hebt? Er bestaan enkele handige trucs om asbest te herkennen. Om zeker te zijn, schakelt u best een deskundige expert, vaak werkzaam bij in verbonden aan een erkend asbestlabo. De expert kan u ook advies geven hoe de asbesttoepassing tijdelijk te fixeren of in te kapselen.

Op tijd verwijderen = beter

Ook al bent u als particulier nog niet altijd verplicht om asbest te verwijderen uit uw gebouw, toch neemt u asbesttoepassingen beter vroeg dan laat weg:

  • De kans is groot dat de asbesttoepassing verweerd of beschadigd is, waardoor er asbestvezels vrijkomen.
  • Hoe slechter de staat van het asbesthoudend materiaal, hoe duurder het wordt om het correct te laten verwijderen.

Sommige asbesttoepassingen mag u zelf verwijderen of laten wegnemen door een aannemer wiens werknemers het jaarlijkse opleidingsattest ‘eenvoudige handelingen’ op zak hebben. Niet-hechtgebonden asbest moet u meestal laten verwijderen door een erkende asbestverwijderaar.

Documenten en formulieren
Contact

Heeft u het antwoord op uw vraag niet op onze website gevonden of wenst u ons te contacteren, dan kan u hiervoor het  contactformulier asbest invullen.