Behandelen van afgedankte voertuigen

Iedereen die afgedankte voertuigen behandelt, moet over een erkenning beschikken als centrum voor het depollueren, ontmantelen en vernietigen van afgedankte voertuigen. Onder het behandelen van afgedankte voertuigen verstaan we het demonteren van onderdelen, het aflaten van vloeistoffen, het verkleinen door het indrukken, pletten, knippen, vermalen ... Beroep doen op een erkend centrum dat tot dezelfde milieutechnische eenheid behoort, kan ook.depollutie afgedankt voertuig

Het erkende centrum moet de afgedankte voertuigen vooreerst ontdoen van alle vloeistoffen en bepaalde onderdelen. Dit is het depollueren van het afgedankte voertuig. Hierbij hoort ook het aftappen van koudemiddelen uit de aircoinstallaties van afgedankte voertuigen. Dit is niet altijd eenvoudig uit te voeren. Daarom vindt u hiernaast een instructiefilm over het aftappen van koudemiddelen uit aircoinstallaties van afgedankte voertuigen. Na het depollueren kan het erkende centrum herbruikbare onderdelen demonteren. Het erkende centrum vernietigt elk afgedankt voertuig zowel fysiek als administratief na de depollutie en demontage.

depollutie afgedankt voertuigdepollutie afgedankt voertuig

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Administratieve vernietiging bestaat uit de vernietiging van de boorddocumenten, een berichtgeving aan de Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV) en de opmaak van een certificaat van vernietiging bestemd voor de laatste houder van het voertuig.

Fysieke vernietiging is het indrukken van het dak, de voor- en achterkant, het volledig pletten of het rechtstreeks vermalen in een shredderinstallatie. Na behandeling door een erkend centrum is enkel nog een verdere verwerking van het gedepollueerde, gedemonteerde en vernietigde afgedankte voertuig door een vergunde schroothandel of shredderinstallatie mogelijk.

De enige uitzondering om te beschikken over een erkenning als centrum voor het depollueren, ontmantelen en vernietiging van afgedankte voertuigen geldt voor garagewerkplaatsen

op voorwaarde dat ze de gedemonteerde onderdelen alleen inzetten bij de herstellingen die uitgevoerd worden in de eigen werkplaats, dat ze het gebruik van de gedemonteerde onderdelen vermelden op de facturen van de herstelling, dat ze maximaal 5 afgedankte voertuigen opslaan, dat ze jaarlijks maximaal 15 afgedankte voertuigen daarvoor demonteren en dat de voorraad gedemonteerde onderdelen maximaal het totaal onderdelen bedraagt afkomstig van 30 afgedankte voertuigen. Ze houden daarvoor een register bij dat de volgende gegevens bevat :

1° de datum waarop het voertuig materieel de inrichting binnenkomt;

2° het chassisnummer van het voertuig;

3° de reden van aanwezigheid : voor demontage van onderdelen of aanvaard in het kader van de aanvaardingsplicht zonder demontage van onderdelen;

4° de datum van verzending van het voertuig.

Het register moet ingevuld worden op het moment dat het voertuig de inrichting binnenkomt. Het register dat in gebruik is, moet zich in de beroepslokalen bevinden in elke vestiging van het bedrijf.

Instructiefilm aftappen aircokoelmiddelen
Instructiefilm aftappen aircokoelmiddelen

 

Contact

015 284 274
voertuigen@ovam.be