Brugs bedrijventerrein deelt materiaal en ruimte met steun van OVAM

  • 20 februari 2018

De Stad Brugge start en steunt op het bedrijventerrein de Blauwe Toren een deelplatform voor de bedrijven die daar verzameld zitten. Dat gebeurt in samenwerking met Bedrijvig Brugge, de vereniging van Brugse ondernemers. De OVAM ondersteunt het initiatief via het subsidiekanaal voor innovatieve projecten van lokale besturen.

Gratis delen

De vzw Wijdelen biedt het deelplatform of de ‘peergroup’ aan. Met Peerby zette deze vzw eerder al een gelijkaardig platform op waar buren spullen kunnen delen. Met het proefproject op het terrein de Blauwe Toren kunnen bedrijven één jaar lang gratis delen met elkaar. Daarna moeten de bedrijven zelf instaan voor de financiering. Dat zou geen probleem mogen vormen, omdat bedrijven door te delen dure aankopen vermijden.

Impactstudie

Gekoppeld aan het proefproject onderzoekt Hogeschool VIVES de impact van al dat delen op het aankoopgedrag van bedrijven en op de afvalproductie op het bedrijventerrein. Ze gaat ook na hoe groot het financiële voordeel voor de bedrijven is, en welke spullen het meest gedeeld en welke aankopen dus vermeden worden. Deze impactstudie levert de OVAM waardevolle gegevens op bij de overweging om dit model uit te breiden naar bedrijventerreinen in heel Vlaanderen.