Cesar-tool helpt maakbedrijven de bomen door het circulaire bos te zien

  • 10 september 2020

Nog nooit werd er zo veel over de circulaire economie gesproken als nu. Overheden op Europees, nationaal, regionaal en lokaal vlak maken er een speerpunt van. Kenniscentra, federaties en belangengroepen zetten steeds meer dienstverlening op rond dit thema. Voor maakbedrijven in de technologische sector is dit groeiende aanbod goed nieuws, maar mogelijk ook wat verlammend. De vragen, noden, verwachtingen en doelstellingen van maakbedrijven – kmo’s in het bijzonder – zijn bijzonder divers. Met de Cesar-tool wil Sirris, het collectief centrum van en voor de technologische industrie, die bedrijven wapenen om op korte termijn zinvolle en haalbare keuzes te maken.

Waarom deze tool gebruiken?
Bij het opzetten en uitbouwen van activiteiten gericht op circulair ondernemen in uw bedrijf komen heel wat vragen en onzekerheden naar boven. Veel van die vragen werden al eens door andere bedrijven gesteld, onderzocht of opgelost. Omdat niemand het warm water opnieuw wil uitvinden, maakt deze tool de verworven kennis, inzichten en beproefde methoden breed toegankelijk. U krijgt antwoorden en advies voor vragen als:    

  • Waar liggen er opportuniteiten voor mijn bedrijf?
  • Moet ik best eerst zelf aan de slag of start ik meteen een samenwerking op?
  • Welke strategieën zijn voor mijn bedrijf en product het exploreren waard?          
  • Zijn nieuwe of aangepaste verdienmodellen op dit ogenblik zinvol om te onderzoeken?
  • Is inzetten op recycleerbare materialen en secundaire grondstoffen mijn volgende actie?

Natuurlijk zijn de oplossingen van andere bedrijven niet per se geschikt voor uw specifieke producten, klanten, bedrijfsstructuur … Daarom is er ook nood aan een gemeenschappelijke taal waarmee u samen met collega’s, leveranciers, klanten en andere stakeholders oplossingen op maat kunt exploreren. Om daarbij te helpen geeft de tool tekst en uitleg in de vorm van tips, definities en schema’s.     
 
Voor wie is de tool nuttig?
De Cesar-tool is bestemd voor alle organisaties die impact hebben op een fysiek product: maakbedrijven, maar ook productontwerpers en dienstverleners in productonderhoud en herstelling, ontmanteling en recycling. Hoewel wellicht niet alle organisaties pasklare antwoorden zullen vinden, kan iedereen zeker wel hefbomen en kansen ontdekken die leiden tot vervolgstappen richting een meer circulaire economie.

Zowel bedrijven die circulair ondernemen willen exploreren als bedrijven die al heel wat stappen gezet hebben, krijgen tips & tricks op maat. 
     
Zullen al uw vragen opgelost zijn?
Helaas, het antwoord op een eerste vraag doet vaak een volgende vraag rijzen. Het goede nieuws is wel dat u zo stap voor stap de meest relevante vraag voor uw specifieke situatie zal ontdekken. Wellicht zal u op basis van deze tool in staat zijn om zoveel mogelijk zelf oplossingen uit te werken of om u te omringen met geschikte partners waarmee u samen vooruitgang kan boeken.

Soms is het ook gewoon fijn om snel en gericht vooruitgang te boeken. Vanzelfsprekend kan Sirris ook samen met u onderzoeken welke verdere ondersteuning zinvol is om uw bedrijf de volgende stap richting een circulaire economie te laten zetten.

Meer info
De Cesar-tool werd ontwikkeld door Sirris in samenwerking met Agoria en de OVAM en met steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) via het AFVALorisatie-project.