Tips voor duurzaam consumeren

Circulaire mode en textiel

De Europese Commissie lanceerde de Europese Green Deal met daarbinnen een nieuw actieplan Circulaire Economie dat textiel als een van de belangrijke waardeketens voor actie identificeert.

De mode-industrie is de laatste jaren uitgegroeid tot een take-make-waste systeem dat aan een ongezien tempo grondstoffen uitput en afval creëert. Het 'fast fashion'-business model is gebaseerd op een lineaire economie met overconsumptie aan de basis. 

De Europese Commissie lanceerde net voor de COVID-uitbraak de Europese Green Deal met daarbinnen een nieuw actieplan Circulaire Economie dat textiel als een van de belangrijke waardeketens voor actie identificeert.

OVAM zet in 2022, in samenwerking met VLAIO, Agoria, Fedustria en Herwin haar schouders onder de opmaak van de werkagenda circulaire maakindustrie; een ambitieuze engagementsverklaring vol met concrete acties en projecten richting een circulaire maakindustrie in 2030-2050. Naast elektronica en machines, zijn consumenten- en technisch textiel de belangrijkste sectoren waar op gefocust wordt.


Mode

  • Met Close The Loop maken Flanders DC en Vlaanderen Circulair mode-ondernemers wegwijs in de basis van de circulaire werkwijze.
  • Ontdek wat de Vlaamse modebedrijven ondernamen dankzij een Close The Loop-traject. Ze vertellen het in een filmpje
  • Het platform kreeg podium op Fashion Talks 2019. Was je er niet bij, dan kan je de boeiende presentatie van Jasmien Wynants hier bekijken
  • Ook de highlights van de Copenhagen Fashion Summit schreef ze voor u neer.
  • Vlaanderen Circulair ondersteunt innovatieve projecten met subsidie van de Open Call. Hier vindt u een mooi overzicht. 

Bedrijfstextiel


De OVAM gaf in 2017 opdracht aan Centexbel, het Belgisch kenniscentrum voor textiel, om onderzoek te voeren naar de voornaamste ‘verdoken’ bedrijfstextielstromen. Op basis van de resultaten uit dat onderzoek werd de Gids Circulair Bedrijfstextiel gepubliceerd die producenten, leveranciers en gebruikers van bedrijfstextiel wil inspireren en aanmoedigen om hun textiel op te nemen in de circulaire economie. Ook Motiv maakte de wegwijzer 'Hoe circulair bedrijfstextiel aankopen' om aankopers te helpen duurzame keuzes te maken. 

Europees beleid


Verschillende initiatieven en rapporten geven alvast inspiratie voor de EU textielstrategie die in 2021 gelanceerd wordt. De Textile Leadership Group van het European Circular Economy Stakeholder Platform publiceerde een 'strategy paper' met reflecties over de textiel-, kleding-, leer- en schoenenindustrie (TGLF). De focus ligt hierbij op businessmodellen en design. OVAM maakt deel uit van deze Leadership Group.

Het rapport 'Circular Fashion Advocacy - a strategy towards a circular fashion industry in Europe' van Ecopreneur.eu haalt aan dat er reeds initiatieven zijn die de mode-industrie richting een circulair systeem proberen te duwen (zoals Close The Loop) maar dat er grondige aanpassingen in het systeem nodig zijn om dit ook effectief te realiseren.

Een brede coalitie van ngo’s publiceerde een eigen, omvattende Strategy for Sustainable Textile, Garments, Leather and Footwear (https://eeb.org/library/european-civil-society-strategy-for-sustainable-textile-garments-leather-and-footwear/) die ingaat op de vele uitdagingen van de textielsector en potentiële beleidsoplossingen formuleert.  

Initiatieven en engagementen van partners

  • TOP atelier (TOP= Textiel Omschakelings Proces) wil tegen eind 2020 aantonen dat het wél rendabel, opschaalbaar en marktvriendelijk kan zijn om in België hoogwaardige producten te maken van minderwaardige textielreststromen. Dat doet ze door onderzoek te voeren en samen te werken met o.a. designers, productontwikkelaars, ophalers, sorteerders en de Belgische confectie-industrie.

  • COSH! is een duurzame shopping gids. U kunt uw stijl, budget en locatie ingeven om zo ecologische mode in uw buurt te ontdekken.

  • Het project Cilotex, geleid door het Vlaams Instituut voor Logistiek (VIL) onderzocht de logistieke mogelijkheden om de circulaire economie voor de textielsector te stimuleren. Het accent van dit project lag op katoenen en polyester kledij.  

  • Het onderzoeksproject Resyntex ontwikkelde en testte nieuwe technologieën voor het automatisch sorteren van post-consument textiel en voor het recupereren van bepaalde bestanddelen van textiel (zoals cellulose en ethyleenglycol), die als secundaire grondstoffen opnieuw kunnen worden gebruikt in andere industrieën. Resultaten kunt u hier terugvinden. 
  • Het RETEX- project brengt beschikbare textielafvalstromen in kaart, onderzoekt en test 3 mogelijke textielrecyclagepistes op technische en economische haalbaarheid: chemische, mechanische en thermoplastische recyclage.
  • #hackyourjeans is een gemeenschap die streeft naar een duurzame textiel- en mode-industrie, door gebruikte denim te recycleren tot nieuwe garens en ze te upcyclen tot nieuwe producten. 
  • De Collectie  is een alternatief inzamelsysteem voor herbruikbare kleding en textiel. Stad Antwerpen zorgt er in samenwerking met vijf non-profit-partners voor dat textiel vanaf nu sociaal en lokaal verwerkt wordt in Antwerpen.
  • De Ellen MacArthur Foundation schetste hun visie over de toekomst van de mode en legt ambities en acties vast in de 'New Textiles Economy Report'. Meer dan 50 toonaangevende merken en fabrikanten van jeans gaan het engagement aan om hun jeansbroeken te produceren volgens de The Jeans Redesign Guidelines van de EMF, zo ook de Vlaamse meest circulaire jeans ter wereld HNST
  • Het project TISSUE wil hergerbuik en recyclage van puur katoen, polyester en de mengvorm ervan bevorderen door innoverende sorteertechnieken in te zetten. Reguliere sectoren en sociale economie werken hier op een innoverende manier samen. Meer info bij iok of kringwinkel WEB.

Team Lokaal Materialenbeheer