Duurzame festivals en evenementen? Van trend naar bewuste beleidskeuze! Een noodzaak!

  • 13 juli 2018

Tijdens de zomermaanden vinden in heel Vlaanderen festivals en evenementen in openlucht plaats. De milieu-impact daarvan is niet te onderschatten.

Jaarlijks doen meer dan zeven miljoen bezoekers zo’n vierhonderd Vlaamse festivals aan. Daar komen nog de vele jeugdevenementen, sportwedstrijden, braderijen en dorps- en stadsfeesten bij. Catering, toiletten, tenten, podia … Voor evenementen in openlucht is heel wat materiaal nodig. Tel daar nog eens de duizenden bezoekers, artiesten en crew bij die zich naar het evenement begeven en je krijgt een aanzienlijke milieu-impact en drukte op de weg.

Gelukkig zetten steeds meer organisatoren in op duurzame alternatieven.

Duurzame alternatieven

Een evenement verduurzamen kan op allerlei vlakken. Een ingreep met een grote impact is het gebruik van herbruikbare bekers: daardoor wordt zo’n 90 procent van het afval vermeden. Steeds meer festivals maken het mogelijk om afval ter plaatse te sorteren door afvaleilanden in te richten. Ook vacuüm- en composttoiletten zijn een duurzame keuze, omdat ze gevoelig minder water verbruiken.  

Ook de catering biedt steeds vaker duurzame alternatieven aan: vegetarische of veganistische schotels, die dan nog eens geserveerd worden in bordjes of kommetjes gemaakt van hernieuwbare materialen. Met generatoren op zonne- of windenergie kunt u het elektriciteitsverbruik verminderen. En speciaal ingelegde bussen, extra treinen, aantrekkelijke fietsenstallingen vlak bij de ingang van het evenement en carpoolsystemen halen de mobiliteitsdruk en CO2-uitstoot naar beneden. 

Duurzaamheid is ook samenwerken met lokale en sociale initiatieven: tal van Kringwinkels werken al mee om een hergebruik stand of opruim activiteit te organiseren bij afloop van het festival.  2e hands kampeermateriaal wordt achteraf aangeboden in de Kringwinkels.

Een andere trend zijn de product-dienst systemen om afval en overconsumptie tegen te gaan: huren, delen en lenen van 2ehands of nieuw kampeermateriaal,  parkings en andere faciliteiten.

Ook water en toiletgebruik laten een grote ecologische voetafdruk na als dit niet op een duurzame manier gebeurt. Goede praktijkvoorbeelden zijn de vacuüm en composttoiletten met zuivering op de festivalsite.

De GroeneVent van de OVAM helpt je op weg met de Groeneventscan, tips en de Groenevent awards!

Goede en sterke voorbeelden met aantoonbare  inzet op duurzame investeringen, acties  en communicatie maken kans op de Groenevent award en een geldprijs. Organisatoren  gebruiken hiervoor de Groeneventscan en stellen een dossier op. Aanmelden kan via  de Groeneventscan, het dossier dien je in voor 30 september. Een jury met experten uit verschillende domeinen  kiest per categorie een winnaar.

Meer lezen doe je op www.ovam.be/degroenevent en www.groeneventscan.be