EVOA webloketten

 

Webloket indienen kennisgevingsdossiers (Kennisgevingloket)

EVOA-kennisgevingsdossiers moest u tot voor kort op papier indienen. Voor elk dossier diende  u een afschrift en een extra exemplaar voor elk doorvoerland toe te voegen .

Dit is niet nodig als u het kennisgevingloket gebruikt voor het indienen van uitvoerdossiers vanuit het Vlaamse Gewest (BE001). Met dit webloket dient u de bijlagen digitaal in. U hoeft dan geen volledig papieren kennisgevingsdossier per post in te dienen noch afschriften toe te voegen.  Alleen het originele attest van de bankwaarborg, het vervoersdocument en het ondertekend kennisgevingsdocument stuurt u nog per post op naar de OVAM.

Wilt u na het indienen van het kennisgevingsdossier bijkomende bijlagen indienen, kan dit ook via dit webloket.

Verder kunt u in het kennisgevingloket nieuwe dossiernummers aanvragen (nummers die beginnen met BE001). Dat nummer is dan onmiddellijk beschikbaar. U vermeldt het in het contract, de bankwaarborg, enz. 

Als u reeds een account heeft om dossiers voor uw bedrijf te beheren, bijvoorbeeld  de registratie als inzamelaar, handelaar of makelaar, dan kunt u via de contactgegevens vragen om ook toegang te krijgen tot het kennisgevingloket.

Heeft u nog geen login heeft,  registreer u dan persoonlijk of  vraag om in naam van een bedrijf op te treden. De OVAM stuurt u dan per post een autorisatiecode via het bedrijf waarvoor u dossiers wilt beheren. Nadat u de nodige logingegevens en autorisatiecode heeft ontvangen, kunt u het kennisgevingloket gebruiken.

Op de helppagina van het kennisgevingloket vindt u een handleiding die u door de webprocedure leidt.

Webloket Transportmeldingen (OVAM Web Portal)

Bedrijven die afval over de grens vervoeren, moeten dat op voorhand melden in het kader van de EVOA-kennisgeving (Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen).  Bedrijven die met de OVAM een gebruiksovereenkomst sluiten, krijgen een unieke login en paswoord. Ze kiezen tussen twee gebruikswijzen:

1)            De gegevens worden enkel doorgestuurd naar de OVAM-databank. Bedrijven die voor deze mogelijkheid kiezen, kunnen het transportdocument afdrukken en gebruiken als begeleidend document tijdens het vervoer. Ze moeten het dan wel nog zelf verzenden naar de andere bevoegde autoriteiten en betrokken actoren.

2)            De OVAM faxt het transportdocument naar de andere bevoegde autoriteiten en betrokken actoren. Bedrijven die voor deze mogelijkheid kiezen, kunnen de ontvangststatus van de verzonden faxen volgen via het OWP.

Het OWP biedt duidelijke voordelen voor de gebruikers en voor de OVAM:

- beperkte foutenlast dankzij automatische validatie van de informatie;

- mogelijkheid om vergelijkbare transporten in één keer aan te melden;

- mogelijkheid om documenten te printen en als begeleidend transportdocument te gebruiken;

- mogelijkheid om de ontvangststatus van kennisgevingen op te volgen;

- geen slecht leesbare faxen en dito verduidelijkingsvragen van diverse overheden;

- mogelijkheid om faxen te laten versturen, waardoor gebruikers besparen op faxkosten.

OVAM Web Portal

Contact

Frank Raymaekers
dienst Administratief Datacentrum
015 284 282

evoa-loket@ovam.be