Gezond veranderingsgericht bouwen

Bouw GezondIn de studie ‘Living Lab: (re)making healthy spaces?’  voerde het studiebureau Ceraa, i.o.v. de OVAM en LNE, een onderzoek uit naar de binnenluchtkwaliteit van gebouwen. De OVAM bestudeerde welke rol het aspect ‘veranderingsgericht bouwen’ daarin speelt.

Deze gezondheidsstudie is onderdeel van het ‘Living Lab rond veranderingsgericht bouwen op Blackfields’, dat het architectenbureau EVR, samen met 1010au en Alive Architecture, in 2016 uitvoerde. EVR stippelde daarbij een traject uit over de opstart van een living lab op één van de Blackfields van de OVAM.

Ceraa heeft gezondheidsmetingen uitgevoerd op 4 cases.  Daarnaast werden door Ceraa een aantal richtlijnen opgesteld in functie van de selectie van een blackfield m.b.t. gezondheid. Zo kunnen we vanuit de Vlaamse Overheid bijdragen aan een gezonde leefomgeving, niet alleen bij de bodemsanering maar ook bij de herontwikkeling van onderbenutte sites. De analyse van de casestudies spitst zich toe op de binnenruimte. Bij het selecteren van de blackfields zal ook de buitenruimte aan bod komen.

Ook interessant voor u

Op zoek naar andere praktijkcases rond circulair bouwen?' klik hier

Beeld veranderingsgericht bouwen
Bron: Steward Brand - Shearing layers of change