Gft-afval

Bij afval denken wij al gauw aan iets dat geen waarde meer heeft, iets dat we kunnen weggooien.

Toch weten wij dat wij te veel afval produceren. Onze manier van consumeren moeten veranderen. We moeten afval recupereren.

Groente-, fruit- & tuinafval (gft) en ander organisch-biologisch afval maakt een aanzienlijk deel uit van de totale hoeveelheid huisvuil. Gft-afval is afkomstig van het gescheiden ingezamelde organische deel van het huishoudelijk afval. Het omvat plantaardig composteerbaar keukenafval en het gedeelte van het tuinafval dat bestaat uit het niet-houtig, fijn materiaal.

Er is geen reden om dit soort afval te storten of te verbranden. Het wordt gemakkelijk verwerkt tot compost.
Een goede scheiding is wel noodzakelijk voor het verkrijgen van een goed eindproduct.

Afhankelijk van de regio, zamelen gemeenten of intergemeentelijke samenwerkingsverbanden gft- en/of groenafval in, voor afvoer naar een professionele composterings- of vergistingsinstallatie.

Thuiscomposteren van gft-afval is ook eenvoudig. Daarmee sluit men zelf de kleine kringloop van het consumeren, afval produceren en opnieuw inzetten als voeding voor een rijkere bodem: van tuin naar keuken via compost terug naar de tuin.

Bij het gft-afval of niet?

Mag bij het gft-afval:

  • plantaardig keukenafval en etensresten, broodresten, fruitafval, groenteafval, schillen van fruit, groenten, aardappelen, noten, pitten, koffiedik, papieren koffiefilters, theezakjes, paper van keukenrol;
  • (kamer)planten zonder aardkluit;
  • klein tuinafval: bladeren, gras, haagscheersel, onkruid, versnipperd snoeihout, klein snoeiafval;
  • zaagsel en krullen van onbehandeld hout.

Mag niet bij het gft-afval:

  • keukenafval en etensresten met dierlijke ingrediënten, vlees- en visresten, schaaldierresten, sauzen, houtskool, yoghurtpotjes, botervlootjes, luiers, kattenbakvulling, mest van kleine huisdieren, aarde en zand (restafvalzak);
  • plastieken flessen en bussen, metalen blikken en bussen en drankkartons (pmd-zak);
  • gebruikte frituuroliën en -vetten, pesticiden (klein gevaarlijk afval).

Zie ook: Vergisting, Compostering, Kringlooptuinieren en thuiscomposteren, Voedselverbrijzelaars

 

Contact

Team Bio
secretariaatkbl@ovam.be
015 284 532