Het zakasbakje: een ideale oplossing voor de peukenproblematiek

  • 14 december 2020

Maar liefst de helft van het aantal stuks zwerfvuil dat in Vlaanderen rondslingert zijn peuken. Het grootste probleem aan die peuken is dat je ze overal tegenkomt: op straat, in de natuur, op evenementen, in treinstations, langs snelwegen … en uiteindelijk in de zee. De schade die ze aan de natuur toebrengen is enorm.   

Veel potentieel

Omdat de problematiek zo groot is, reikt Mooimakers – het Vlaams initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort – verschillende mogelijkheden aan om te beletten dat peuken op de grond belanden. Zo geven ze advies om vuilnisbakken uit te rusten met een peukenrecipiënt of peukentegels te plaatsen en stellen ze allerhande sensibiliseringsmateriaal ter beschikking om rokers op de problematiek te wijzen. Nu voegen ze daar het stimuleren van het gebruik van zakasbakjes aan toe.

In het voorjaar van 2020 organiseerde Mooimakers in samenwerking met het onderzoeksbureau Ipsos een onderzoek naar de effectiviteit van zakasbakjes. De resultaten van het onderzoek gaven aan dat er heel wat potentieel zit in dat kleine handige zakasbakje.  

Meer info

Lees meer over de onderzoeksresultaten in de Kenniswijzer van Mooimakers.