Kringloopcentra zorgen voor hergebruik

Door producten te hergebruiken, verminderen we de afvalberg. De kringloopcentra zorgen voor de inzameling, de sortering en de verkoop van herbruikbare goederen. Daardoor gaan producten langer mee en belanden ze minder snel op de afvalberg.

De OVAM als beleidspartner voor de Vlaamse kringloopsector

Sinds de start ondersteunt de OVAM actief de uitbouw van deze sector. Onze ondersteuning concentreert zich op 4 gebieden:

  • Beleid: De OVAM erkent de kringloopsector als unieke partner voor milieuverantwoord producthergebruik en preventie van afvalstoffen. De OVAM verleent de kringloopcentra een erkenning en bepaalt onder meer hun werkingsgebied. De voorwaarden staan in het besluit van de Vlaamse Regering van 2005.
  • Financiële ondersteuning: De kringloopcentra ontvangen jaarlijks subsidies voor hun behaalde resultaten. Deze worden bepaald op basis van het inwonersaantal en de hoeveelheid verkochte producten in hun werkingsgebied.
  • Overleg: De kringloopcentra hebben zich verenigd onder de Koepel van Milieu-ondernemers in de Sociale Economie (Komosie vzw). De OVAM en Komosie overleggen regelmatig en werken samen aan initiatieven over het afval- en materialenbeleid.
  • Opvolging: Een opvolgingsrapport bundelt jaarlijks de behaalde resultaten, doelstellingen en evoluties. U vindt de recentste rapporten onder ‘publicaties’.

Het verhaal van de kringloopsector en haar nauwe samenwerking met de OVAM staat in de brochure ”Hoe een kringwinkel opstarten? Een overzicht van meer dan twee decennia hergebruik in Vlaanderen”.  In de brochure vindt u algemene en praktische informatie, succesfactoren en resultaten. De brochure kwam tot stand in samenwerking met Komosie en is nu ook beschikbaar in het Engels.

Bezorg uw herbruikbare goederen aan het kringloopcentrum

Het kringloopcentrum zamelt gratis afgedankte goederen in die nog bruikbaar zijn. U brengt ze naar één van de winkels, naar het gemeentelijk containerpark of u laat ze afhalen door de ophaaldienst. Sommige kringloopcentra organiseren huis-aan-huis inzameling of plaatsen containers voor herbruikbare goederen. Zo draagt u bij tot de doelstellingen van de kringloopsector : 7 kg producthergebruik per inwoner behalen tegen 2022.

Sorteren om te verkopen

De centra verwerken en sorteren de goederen in hun werkplaatsen. Sommige goederen worden versteld, zodat ze terug kunnen gebruikt worden. Wat niet herbruikbaar is, wordt gerecycleerd of  milieuvriendelijk verwijderd. De centra zorgen hierbij voor tewerkstelling voor mensen die op de arbeidsmarkt moeilijk werk vinden.

Eerste keus in tweedehands

In een kringloopwinkel vindt u meubelen, huisraad, kleding en speelgoed maar ook boeken en elektrische en elektronische apparaten. Zo goed als nieuw of antiek, modern of ouderwets, kitsch of erg trendy... een paradijs voor verzamelaars en koopjesjagers. U vindt er zeker iets naar uw eigen smaak en budget. Het assortiment verandert voortdurend; dagelijks worden nieuwe producten aangeboden.

De Kringwinkel: een sterke merknaam

Sinds 2002 bestaat de merknaam  'De Kringwinkel'.  Om zich te onderscheiden van andere kringloopbedrijven en zich als één groep te profileren, communiceert de koepel van erkende kringloopcentra uitsluitend via de naam 'De Kringwinkel'.  Meer informatie en adressen vindt u op www.dekringwinkel.be. Een adressengids is bij hen beschikbaar.

Ecoscore voor huishoudelijke 2ehands toestellen

Elektrische en elektronische toestellen worden voor ze te koop aangeboden worden, in een regionaal hergebruikcentrum uitgebreid gecontroleerd en grondig opgepoetst. Dit verloopt volgens milieu- en strenge hergebruikscriteria uitgevoerd door geschoold personeel. Deze toestellen krijgen ook een Ecoscore en 1 jaar garantie bij aankoop. 

Sectorrapport 

Het sector of opvolgingsrapport van de kringloopsector wordt vanaf de resultaten 2014 opgemaakt door de koepel van de kringloopcentra KOMOSIE, in samenwerking en met ondersteuning van de OVAM. De bevraging van de jaarlijkse resultaten per centrum is een verplichting uit het besluit.  Het sectorrapport is de samenvatting en het eindproduct van de controle en analyse van alle resultaten en de opvolging van de werking en doelstellingen. 

De sectorrapporten vanaf 2014 vindt u terug op de website van KOMOSIE/ De Kringwinkel en met de link bij publicaties.

De oudere rapporten opgemaakt door de OVAM vindt u bij publicaties en de links op deze pagina.