Kringwinkels populairder dan ooit!

  • 18 september 2019

De Kringwinkel reeg vorig jaar opnieuw de records aan elkaar. In 2018 zamelden de 145 verkooppunten samen 83.338 ton goederen (+6,11%) in, waarvan bijna de helft (43% of 35.440 ton) een tweede leven kreeg door verkoop in De Kringwinkels. Dit is maar liefst 76% meer in vergelijking met 10 jaar geleden.

Samen kochten de Vlamingen voor 55,5 miljoen euro aan gebruikte spullen in de Kringwinkels, wat zo’n 2% meer is dan in 2017. De meest verkochte goederen (volgens omzet) zijn textiel (36%), huisraad (20%) en meubelen (19%).  

Duurzame samenleving

Spullen hergebruiken is hip. Uit een onderzoek dat De Kringwinkel vorig jaar liet uitvoeren, blijkt dat de goedkopere prijs voor meer dan 4 op de 5 tweedehandskopers (81,1%) de belangrijkste drijfveer is om voor “gebruikte” spullen te kiezen. Bijna 40% vindt het gewoon leuk om te snuisteren naar tweedehandsproducten en 34,1% kocht “gebruikte” spullen omdat hergebruik duurzamer is.

Vorig jaar werden maar liefst 35.440 ton goederen van de afvalberg gered. De Vlamingen bespaarden zo maar liefst 34.582 ton CO2 of het equivalent van de jaarlijkse CO2-opname van 1,8 miljoen bomen. Door bij De Kringwinkel te kopen, help je meebouwen aan een meer duurzame samenleving.

Over De Kringwinkel – de erkende kringloopcentra :

De kringloopcentra zijn sinds 2005 erkend door de OVAM als partners en specialisten in producthergebruik. Ze aanvaarden herbruikbare goederen om ze tegen lage prijzen aan te bieden in hun winkels. Zo geven ze kwaliteitsvolle producten en meer koopkracht aan kwetsbare en kansarme groepen.

Hun werking draagt bij aan een sociale en lokale circulaire economie, milieuverantwoorde consumptie en duurzaam materialengebruik.

De 29 erkende centra werken nauw samen met de lokale besturen voor de inzameling van de herbruikbare goederen in de door hen toegewezen steden en gemeenten.

Toekomstperspectief

De Kringwinkel, dat zijn 145 tweedehands- en outletwinkels in de sociale economie die zich achter deze merknaam verzamelen en samenwerken op vlak van communicatie en kwaliteit. Kringwinkels staan voor:  

  • Sociale tewerkstelling: Onze producten hebben een verhaal, onze mensen ook. De Kringwinkel biedt een job, een opleiding en een toekomstperspectief aan meer dan 5.400 mensen die, om uiteenlopende redenen, weinig of geen kansen krijgen op de gewone arbeidsmarkt.  
  • Aandacht voor het milieu: De Kringwinkel haalt herbruikbare goederen op en verkoopt ze weer. Hierdoor komen ze niet op de afvalberg terecht.
  • Originele en betaalbare spullen: We willen ervoor zorgen dat iedereen, ook met een beperkt budget, kwaliteitsvolle goederen kan kopen. Voor basisproducten bewaken we dan ook steeds een basisprijs. Ons aanbod varieert elke dag.