Laat uw vuilnisbak kleur bekennen

  • 7 juni 2021

Vuilnisbakken zijn een belangrijk instrument in de strijd voor meer openbare netheid. Daarom is het belangrijk om ze op de juiste locatie in te planten en de vullingsgraad op te volgen. Maar de vuilnisbak moet zelf ook aan een aantal voorwaarden voldoen. Een ideale vuilnisbak is onder meer proper, heeft voldoende capaciteit en heeft een aangepaste inwerpopening. De kleur van de vuilnisbak kiest u best ook weloverwogen als u wilt dat zoveel mogelijk mensen hem juist gebruiken.  

Kleur beïnvloedt gedrag

In 2020 organiseerde Mooimakers – het Vlaams initiatief tegen zwerfvuil en sluikstorten – in samenwerking met Color Navigator een studie rond het kleurengebruik bij vuilnisbakken. Dat onderzoek toonde aan dat kleuren een belangrijke invloed hebben op ons gedrag. In 85 % van alle aankoopbeslissingen is kleur de dominante factor en 62 % tot 90 % van alle snelle oordelen over producten zijn alleen op kleur gebaseerd. Daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat kleur ons als mens een duidelijke begeleiding geeft en inspeelt op ons intuïtief gedrag. De kleur van de vuilnisbak speelt dus ook een niet te onderschatten rol.

Mensen die niet snel een vuilnisbak vinden, omdat die niet genoeg opvalt en opgaat in de omgeving, zijn geneigd hun afval op de grond te gooien. Belangrijk is dat de vuilnisbak opvalt door het juiste kleurgebruik, pictogrammen of andere vormen van communicatie, zoals een banner. De juiste kleur moet mensen stimuleren om de vuilnisbak juist te gebruiken.

Contrast trekt aandacht

Uit het onderzoek blijkt dat grijs een geschikte basiskleur is voor vuilnisbakken omdat het een universeel toepasbare en neutrale kleur is, maar dat het best aangevuld wordt met een contrasterende kleur. Voor de verschillende fracties bij selectieve inzameling werden de contrasterende kleuren en bijhorende pictogrammen vastgelegd. Het zijn kleuren die een juiste associatie opwekken, zoals blauw voor pmd, groen voor gft enzovoort. De contrasterende kleuren trekken de aandacht. De pictogrammen vergroten de duidelijkheid.  

Meer info

Het eindrapport van de kleurenstudie van Mooimakers, met aanbevelingen, vindt u hier.

Een studie uit Rotterdam toonde eerder aan dat in een frisgroene vuilnisbak of grijze vuilnisbak met groene stickers meer afval terechtkwam.