Lees het nieuwe circulaire materialenverhaal: ‘Herbruikbare bekers: een goed idee’

  • 17 mei 2021

Bekers hergebruiken is altijd een betere optie dan wegwerpbekers recycleren of verbranden, ongeacht het materiaal. Dat blijkt uit een studie die de OVAM recent liet actualiseren. Herbruikbare drankbekers uit plastic, keramiek en glas werden vergeleken met wegwerpbekers van plastic en karton. De vaststelling onderbouwt het verbod op wegwerpbekers op evenementen sinds 2020 en het belang van het sluiten van materialenkringlopen.

Een belangrijke voorwaarde voor een lagere klimaatimpact is wel dat de beker een voldoende aantal keren hergebruikt wordt. Voor een herbruikbare beker uit polypropyleen-plastic is dat minstens tien keer.

De impact van het transport van de herbruikbare bekers en het afwassen blijkt verwaarloosbaar. De belangrijkste klimaatimpact ligt bij de materiaalkeuze en het bijhorende productieproces, het aantal gebruikscycli en het stukgewicht van de bekers.

Meer info

Meer details en figuren van deze studie vindt u in het circulaire materialenverhaal. Daar vindt u ook een link naar het rapport.

Op groenevent.be deelt de OVAM praktische handvaten om aan de slag te gaan met herbruikbaar eet- en drinkgerei op evenementen. Organisatoren en lokale overheden vinden er handleidingen, infofiches en een stappenplan, maar bijvoorbeeld ook een kostensimulatie.

Surf naar ovam.be/circulaire-materialenverhalen voor meer circulaire materialenverhalen.