Maasgemeenten voeren extra controles uit op zwerfvuil

  • 15 juli 2021

Van 13 mei tot 27 juni voerden de Limburgse gemeenten Dilsen-Stokkem, Kinrooi, Lanaken, Maaseik en Maasmechelen de controles op zwerfvuil op. Ze deden dat samen met de natuurbeheerders van Limburgs Landschap en met De Vlaamse Waterweg.

Controles op zwerfvuilhotspots

Op verschillende plaatsen werden mensen aangespoord om hun afval mee te nemen of in de vuilnisbak te gooien. De focus lag op de zwerfvuilgevoelige recreatiezones aan de oevers van de Maas, zoals picknickplaatsen en strandjes. De controles vonden vooral plaats op woensdag en in de weekends, wanneer het er het drukst is.

“Het RivierPark Maasvallei is ook één van mijn favoriete plekjes”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. “Er zijn prachtige locaties te vinden waar je heerlijk tot rust kan komen en dat willen we vooral zo houden. Voor zwerfvuil is er op zulke idyllische locaties geen plek, maar jammer genoeg stellen we vast dat bezoekers vaker nonchalant met hun afval omspringen. Om het voor iedereen aangenaam te houden, zetten we dit soort acties op.”

Bedankje voor wie het goed doet

Gemeenschapswachten, GAS-vaststellers, gewestelijke handhavers van De Vlaamse Waterweg, medewerkers van Limburgs Landschap en vrijwilligers vroegen mensen om correct met hun afval om te gaan. Wie zijn afval mee naar huis nam of het keurig wegwierp in de vuilnisbak, werd daarvoor bedankt. Overtreders kregen een aanmaning of boete.

De handhavers kregen vooraf een opleiding om de situaties correct aan te pakken. Meer informatie over de opleiding 'Professioneel communiceren rond zwerfvuil en sluikstort' vindt u op de website van Mooimakers.

Jaarlijks opruimacties

De zwerfvuilproblematiek aan de oevers van de Maas is niet nieuw. Er werden al wat acties ondernomen. Zo vinden er elk jaar opruimacties plaats, werd rivierafval onderzocht om de bron te achterhalen en werden er drijfvuilvangers geplaatst.

Grensoverschrijdend initiatief

De betrokken Limburgse gemeenten lanceerden de actie deze zomer in samenwerking met Mooimakers het Vlaams initiatief tegen zwerfvuil en sluikstorten van de OVAM, Fost Plus en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten.

Op hetzelfde moment voerden ook handhavers aan de Nederlandse zijde van de Maas controles uit. De grensoverschrijdende actie kaderde binnen het Europese LIVES-project, dat plasticafval in de Maas wil terugdringen.

De komende maanden zullen opnieuw heel wat bezoekers naar de Maasvallei komen om even uit te blazen. Daarom plant Mooimakers proactief nieuwe acties.