Mooimakers in strijd tegen het nieuwe zwerfvuil: handschoenen en mondmaskers

  • 15 mei 2020

Sinds de start van de coronamaatregelen is er een toename waarneembaar van sluikstort op verschillende locaties en bleef er ook meer zwerfvuil achter. Uit de contacten met de lokale besturen en intercommunales bleek dat ook meer en meer handschoenen, mondmaskers en papieren zakdoekjes het straatbeeld ontsierden. Begin april lanceerde Mooimakers daarom een communicatiecampagne om deze trend om te buigen.

Terug naar de winkel? Hou het buiten aangenaam.

Maandag 11 mei openden ook alle winkels terug de deuren en werd het dragen van mondmaskers sterk aangeraden op plaatsen waar je niet voldoende afstand kan bewaren. Voor Mooimakers een goed moment om nogmaals met aandrang te vragen om het buiten aangenaam te houden voor iedereen en je afval niet achter te laten. Je afval gooi je in een openbare vuilnisbak of neem je mee naar huis en gooit het daar bij je restafval.
Zie je in jouw omgeving ook dit soort zwerfvuil? Wil je er iets aan doen? Dat kan! In de webwinkel van Mooimakers vind je een downloadpakket met berichten om te delen op je eigen sociale media. 

Handschoenen en mondmaskers zijn restafval

Daarnaast was er onduidelijkheid over in welke vuilnisbak je gebruikte handschoenen of mondmaskers gooit. Dit beschermingsmateriaal hoort bij het restafval, net zoals gebruikte papieren zakdoekjes. Via volgende link vind je een instructiefilmpje hoe je je gebruikte handschoenen veilig kan opbergen en in welke vuilnisbak handschoenen, mondmaskers en zakdoekjes terecht kunnen. Lokale besturen en andere organisaties kunnen dit filmpje gebruiken om hun inwoners te informeren.

Extra materiaal voor handelaars en bedrijven

Voor de handelaars en bedrijven zijn er naast het communicatiemateriaal rond mondmaskers en handschoenen, ook affiches en wobblers die er moeten voor zorgen dat het andere verpakkingsmateriaal ook niet in zwerfvuil verandert. Dit pakket is te bestellen in de webwinkel van Mooimakers.