Nieuws

  • 19 november 2018
asbest golfplaat

Primeur: het eerste Vlaamse asbestcongres

Het congres past in het Actieplan Asbestafbouw, dat de Vlaamse regering op 20 juli heeft goedgekeurd. Het Actieplan wil Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig maken. Een grote uitdaging voor eigenaars van gebouwen, bouw- en sloopbedrijven en overheden.
Tessenderlo recyclagepark
  • 19 november 2018

Tessenderlo betere resultaten dankzij nieuw recyclagepark

Sinds september vorig jaar heeft het Limburgse Tessenderlo een nieuw recyclagepark, met een weegbrug voor diftar (gedifferentieerde tarieven). Het park wordt uitgebaat door Limburg.net. Dat levert ook het personeel, dat een aangepaste opleiding heeft gekregen.
ecodesign challenge duurzamer speelgoed
  • 19 november 2018

OVAM Ecodesign Challenge: ideeën voor duurzamer speelgoed

De Ecodesign Challenge richtte zich tot studenten van de opleidingen productontwikkeling van de UAntwerpen en Idea & Innovationmanagement van de Erasmushogeschool Brussel. Op dag één bedachten ze ideeën om speelgoed duurzamer te maken.
waterbodem
  • 19 november 2018

Waterbodemdag in het teken van verontreinigde waterbodems en oevers

Dat gezonde waterbodems belangrijk zijn, daar is iedereen het over eens. Hoe we ze weer gezond krijgen, daar verschillen de meningen (nog) over. Daarom organiseerde de OVAM samen met de Vereniging van Erkende Bodemsaneringsdeskundigen (VEB) op 24 september een eerste Waterbodemdag.
Umicore voormalige gasfabriek
  • 19 november 2018

OVAM saneert gasfabriek op Umicore-terreinen in Hoboken

Aan de Scheldeoever in Hoboken, even ten zuiden van Antwerpen, stond tot 1928 een gasfabriek. Die droeg in de loop der jaren verschillende namen, onder meer Antwerpse Gasmaatschappij nv en Imperial Continental Gas Association.
Kabelslagerij Dendermonde
  • 19 november 2018

OVAM saneert voormalige kabelslagerij in Dendermonde

Aan de Kwintijnpoort in Dendermonde, net buiten de stadskern, was tot 1970 een kabelslagerij actief. Het grondwater is er verontreinigd geraakt met VOCl (vluchtige organische chloorverbindingen), en dat over een afstand van meer dan 200 meter en tot een aanzienlijke diepte.
  • 19 november 2018

Sanering Willem Debackerstraat Vilvoorde: fase 2 gaat van start

Minerale olie, vluchtige minerale olie, heptaan, hexaan, cyclohexaan en methylcyclohexaan, en dat zowel in de bodem als in het grondwater: het Vilvordit-terrein is ernstig vervuild. Het gaat om een zogeheten historische verontreiniging, die is ontstaan tussen 1930 en 1958.
Ecodesign award 2018
  • 19 november 2018

Slimme filter wint OVAM Ecodesign Award voor studenten

De Fibio-filter wordt boven op de wasmachine gezet. Hij zuivert het afvalwater en houdt maar liefst 97 procent van de microplasticvezels tegen. Die komen vrij bij het wassen van synthetische kledij en bevatten vaak additieven. Ze trekken ook schadelijke chemicaliën.
voedselverlies
  • 19 november 2018

Handleiding: voedselverlies in de zorg voorkomen

Voedselverlies is een groot probleem in de gezondheidszorg, met percentages van 25 tot 40 procent. Gemiddeld wordt er 287 gram per patiënt per dag weggegooid, alleen al van warme maaltijden.
G-stic
  • 19 november 2018

G-STIC conferentie van 28 tot 30 november

VITO is van 28-30 november in het Brusselse Tour & Taxis co-organisator van de tweede G-STIC conferentie over duurzame technologie en innovatie.