Nieuws

  • 5 januari 2022
spaarvarken

Recht op cofinanciering?

Als een eigenaar voldoet aan zowel het personeel als het materieel toepassingsgebied kan hij cofinanciering aanvragen voor de bodemsaneringswerken van een historische bodemverontreiniging.
opruimactie
  • 23 juli 2021

Wat te doen met afval ontstaan door noodweer?

In de week van 14 juli werd ons land op zijn kop gezet door de ravage die de overvloedige regenval heeft veroorzaakt. Het noodweer heeft veel schade en menselijk leed veroorzaakt. De getroffen gebieden zijn ondertussen gestart met de schoonmaak van huizen, tuinen, omgeving...
  • 15 juli 2021

Hoe circulair zijn onze consumptiegoederen?

Het Steunpunt Circulaire Economie werkt stapsgewijs aan een monitor voor de circulaire economie. Een economie voorziet in diverse behoeftes.
Asbest daktegels
  • 14 juli 2021

Vlaanderen maakt prioriteit van asbestverwijdering in jeugdlokalen

Jeugdlokalen zijn vaak verouderd waardoor asbestdaken nog decennia blijven liggen. Toch is het niet meer van deze tijd om deze verouderde daken nog te laten liggen op plaatsen waar kinderen en jongeren spelen en elkaar geregeld ontmoeten.
opruimactie
  • 23 juli 2021

Helpende handen gezocht voor opruimacties na wateroverlast

In de week van 14 juli werd ons land op zijn kop gezet door de ravage die de overvloedige regenval heeft veroorzaakt. Nu het water zich overal terugtrekt, wordt het achterblijvende klein en groot afval erg zichtbaar.
herbruikbare bekers
  • 14 juli 2021

Kom herbruikbare bekers en eetgerei ontdekken op Sfinks

Na een lange pauze, trapt de evenementenzomer zich sinds juli voorzichtig op gang. Sinds 2020 is er de wetgeving rond herbruikbare bekers. Vanaf 2022 wordt deze voor Vlaamse lokale besturen en overheden uitgebreid naar herbruikbaar eetgerei.
4. lokaal afvalbeleid.png
  • 13 juli 2021

Programma najaar 2021 van de Lerende Netwerken Afvalbeleid

Hoe verbeteren andere gemeentes hun grofvuilcijfers? Hoe pakken zij problemen aan bij het sorteren? Hoe bereik je best bepaalde doelgroepen met communicatie over afval?
Zwerfvuilproject Maasgemeenten
  • 15 juli 2021

Maasgemeenten voeren extra controles uit op zwerfvuil

Van 13 mei tot 27 juni voerden de Limburgse gemeenten Dilsen-Stokkem, Kinrooi, Lanaken, Maaseik en Maasmechelen de controles op zwerfvuil op. Ze deden dat samen met de natuurbeheerders van Limburgs Landschap en met De Vlaamse Waterweg.
Handhaving
  • 14 juli 2021

Nood aan extra handhaving rond zwerfvuil? Doe beroep op onze GAS-vaststellers

Vanaf dit najaar zal de OVAM dertig handhavers zwerfvuil inzetten om lokale besturen te ondersteunen in de handhaving op zwerfvuil. Deze ondersteuning is een extra middel in de strijd tegen zwerfvuil. Dit project loopt van het najaar 2021 tot midden 2024.
Site Modernite Aalst
  • 13 juli 2021

Sanering ex-Modernite in Aalst: ondergrondse inkuiping voor opslag asbestafval

Modernite was een bedrijf dat in het verleden asbesthoudende materialen produceerde. Met de sanering kwam een einde aan een jarenlange zoektocht naar een oplossing voor het probleem van de asbestberg.