OVAM en Sfinks-festival promoten herbruikbare cateringmaterialen

  • 14 september 2021

Sfinks won in 2015 de Groenevent Award en geeft al jaren het goede voorbeeld om de afvalberg te verkleinen. Dit jaar zette het festival een nieuwe stap door naast herbruikbare bekers ook herbruikbare bakjes, kommetjes en borden te introduceren. Al het cateringmateriaal voor de 7500 bezoekers werd gehuurd via een all-in-service, waardoor er op het terrein geen afwasvoorzieningen nodig waren. Bezoekers konden aan de toog terecht voor water en bieren van de tap, wijn uit grootverpakkingen en Coca-Cola en andere frisdranken uit postmix: een primeur! De hoeveelheden rest- en pmd-afval daalden daardoor spectaculair.

Populair netwerkevent

Het netwerkevent rond herbruikbare cateringmaterialen, dat tijdens het festival plaatsvond, werd druk bijgewoond. Het kruim van de Vlaamse leveranciers tekende present, net als meerdere aanbieders van industriële wasstraten. Bij de aanbieders waren ook een aantal maatwerkbedrijven. Meer dan 50 festival- en eventorganisatoren, gemeentes en intercommunales maakten kennis met de systemen en het leveranciersaanbod, dat de afgelopen twee jaar veel professioneler is geworden.

Het goede voorbeeld

Het netwerkevent op Sfinks past binnen het beleid rond afvalpreventie en hergebruik dat de Vlaamse Overheid de laatste jaren voert. Sinds 2020 zijn herbruikbare bekers verplicht op evenementen. Privé-organisatoren die toch met wegwerpverpakkingen willen werken, moeten aan strenge regels voldoen.

Vanaf 2022 gaat de Vlaamse Overheid wegwerpverpakkingen nog sterker ontmoedigen door zelf een voorbeeldrol op te nemen. Lokale besturen en overheidsdiensten zullen bereide voedingsmiddelen verplicht moet aanbieden in herbruikbaar eetgerei, zowel in hun eigen werking als op evenementen. Sfinks toont dat privé-organisatoren hier net zo goed voor kunnen kiezen. Op die manier zetten evenementen een nieuwe stap richting meer duurzaamheid.

Meer weten? https://www.ovam.be/wetgeving-cateringmateriaal