Instrumenten voor de vastgoedsector

De unieke koppeling van bodemattesten en bodemonderzoeken aan overdrachten zorgt ervoor dat de vastgoedsector een belangrijke actor vormt in de realisatie van het bodembeleid. Om hen daarbij te ondersteunen heeft de OVAM een aantal instrumenten uitgewerkt  : 

Handleiding overdrachtenVoorblad handleiding overdrachten 2015

Alle aspecten van de overdrachtsregeling volgens het Bodemdecreet worden in een 'handleiding overdrachten' verduidelijkt. Dit niet enkel op juridisch vlak, waarbij de verplichtingen worden verduidelijkt, maar ook op praktisch vlak, zoals verduidelijkingen over de verschillende webtoepassingen. 

'Wat kan er op een bodemattest vermeld worden?' 'Hoe moet men dat interpreteren?'
Alle vragen worden in deze pdf beantwoord,  zodat u een geslaagde overdracht kan realiseren.

Webtool 'Hulp bij overdrachten'

Antwoorden op vragen zoals 'Heb ik een bodemattest nodig?', 'Moet er een bodemonderzoek uitgevoerd worden?' of 'Is mijn bodemonderzoek nog actueel?'  vindt u nu zelf via deze hulptool.
Dankzij deze hulp bij overdrachten kunt u zelf nagaan of de overdracht in regel is met het Bodemdecreet.

Webloket Digitale bodemattesten

Via dit webloket kunt u digitale bodemattesten aanvragen. Niet alleen de snelheid is een pluspunt, u krijgt ook meteen te zien of het bodemattest blanco of dossiergebonden zal zijn. Van zodra er attesten beschikbaar zijn, ontvangt u een e-mail. Het digitale bodemattest wordt als PDF-versie beschikbaar gesteld, is volledig rechtsgeldig en kan door de ontvanger afgedrukt worden.

RIT : Is deze grond onderzoeksplichtig?

Via de ‘risico-inrichtingen-tool’ (RIT) bepaalt u op een snelle manier of een inrichting bodemonderzoeksplichtig is en dus als ‘risico-inrichting’ wordt beschouwd. Als resultaat krijgt u een duidelijke vermelding van de huidige Vlarem-nummering, een omschrijving en de klasse (O, A of B).

 

Geoloket : Welke gronden zijn al onderzocht?

Met deze gebruiksvriendelijke toepassing kunt u op een snelle manier nagaan waar er al bodemonderzoeken en -saneringen zijn uitgevoerd. Enkel het adres intypen volstaat.

Meldt het webloket 'digitale bodemattesten' dat uw aangevraagde bodemattest dossiergebonden is? Dan vindt u met slechts 1 muisklik de details en de ligging van de bodemdossiers waarvoor bij de OVAM informatie beschikbaar is.