Verbod op ontmossen van asbestdaken

  • 12 mei 2021

Sinds 27 april 2019 is er een totaalverbod op het ontmossen van asbesthoudende dak- en gevelbekleding. Dat kan en mag op geen enkele manier meer. Voordien verbood de wetgeving alleen expliciet ontmossen met een hogedrukreiniger. Als je kon aantonen dat het asbestmateriaal bij de ontmossing niet werd beschadigd, dan was ontmossen toegelaten.

Nieuwe inzichten toonden aan dat er ook heel wat asbestvezels aanwezig zijn in de wortels van het mos. Die verankeren zich namelijk in het cement van de golfplaten, dakleien en gevelleien. Daardoor komen er ook heel wat asbestvezels vrij als het cementoppervlak niet wordt beschadigd. Dus ook als je het mos losweekt of voorzichtig afwrijft. Daarom werd het Materialendecreet op 27 april 2019 aangepast.

Wel of niet asbesthoudend?

Dak- of gevelbekleding bestaande uit vezelcement ouder dan 1990 is altijd asbesthoudend. Voor de bouwjaren 1990 tot 2001 moet er een ‘NT’-kenteken aanwezig zijn, een verstevigingsstrip (golfplaten) of is een labo-analyse nodig om te kunnen bepalen dat het materiaal niet-asbesthoudend is.

Meer info

asbestinfo.be