Zonder te ontginnen: 10 ton kobalt in Vlaanderen

  • 8 november 2019

Bebat en de OVAM roepen in een campagne van 25 oktober tot 15 november op om lege batterijen in te leveren: bij alle Vlaamse gezinnen samen liggen er in totaal ruim 84 miljoen, na recyclage goed voor 2118 ton grondstoffen om terug in omloop te brengen. Concreet gaat het om 450 ton ijzer en 300 ton zink, en om maar liefst 10 ton kobalt en 35 ton nikkel, zeer waardevolle materialen.

Schat aan schaarse grondstoffen

Kobalt wordt vaak in uiterst moeilijke en weinig duurzame omstandigheden ontgonnen. Met de 10 ton die zomaar in de huiskamers liggen kunnen we bijna 2 miljoen smartphonebatterijen, meer dan 250 000 laptops en 130 000 batterijen voor elektrische fietsen maken. En de vraag stijgt omdat we meer met elektrische auto’s gaan rijden.

Minder en beter gebruiken

In een circulaire samenleving willen we ook minder batterijen gebruiken. Daarom verspreidt de OVAM tijdens de Europese Week van de Afvalvermindering van 16 tot 24 november samen met Bebat tips die daarbij helpen en ook ideeën om de batterijen die we wel gebruiken een langer leven te geven. Goed voor de economie en goed voor het milieu.

Meer info

U vindt deze en tal van andere tips ook op de website van de OVAM.

Info over de campagne Gezocht – lege batterijen in Vlaanderen vindt u hier. Kijk ook eens naar de grappige filmpjes met ‘gezochte’ batterijen in de hoofdrol.